Jdi na obsah Jdi na menu
 


O Plemeni klusák

    Nejznámější plemena klusáků jsou americký, francouzský,orlovský a ruský. Americký a francouzský se mezi sebou často kříží a vznikají tak jedny z nejlepších klusáků světa, rychlý a vytrvalý.Nejrychlejší klusák světa je americký klusák jménem Tom Ridge s kilometrovým časem 1min.8sek a 6desetin sek (1:08,6).Pro srovnání je to rychlost necelých 60km/hod. Tento čas zaběhl v roce 2004.

   Nejbohatším klusákem světa je americká klisna Moni Maker. Za svou dostihovou kariéru vyběhala úctyhodných 5.589.256 ,- dolarů (USD).

    V České republice je zatím nejlepší odchovaný kůň Henri Hammering s časem 1:14,5 na 1660m po Ex Hammering(S) z matky Hot Money(D) (rodiče americké krve).

V českém chovu mají někteří potomci i krev ruského klusáka.

Klusáčtí koně chodí dostihy převážně v sulce.

    Ve Francii jsou vedle klusáků v sulce populární i klusácké dostihy pod sedlem, což se nazývá monté. V USA a Kanadě vedle klasických klusáků jsou ještě dostihy mimochodníků - pacerů.

    Francouzský klusák se podílel na vývoji francouzského jezdeckého koně a patří také k významným předkům skokanů.

    Klusáci mohou absolvovat během roku mnohonásobně více dostihů než je u koní rovinových a steeplerů, někteří klusáci odběhají až okolo 30 dostihů ročně. V zahraničí se běhá celoročně i ve všední dny,někdy v jeden den se běhá na více závodištích i při osvětlení. V České republice se v dnešní době běhá na dostihové dráze ve Velké Chuchli,jen pár dostihů co obnáší asi 2 – 3 dostihové dny se běhá na dráze farmy Levín, majitele Jiřího Balcara. V dřívějších letech se používali pro klusácké dostihy i závodiště Slušovice,Lysá nad Labem,Karlovy Vary i Pardubice.

    Po dostihové kariéře se mohou dobře uplatnit v kočáře i pod sedlem např. ve vytrvalostních jízdách a při přiježdění i v parkurech nebo jen jako rekreační kůň.

   Klusácký dostihový sport má na celém světě dlouholetou  tradici.V řadě zemí je dokonce sportem číslo jedna, jako např. ve Švédsku.V dalších zemích, ze kterých je možné uvést USA,Francii,Německo nebo Kanadu,patří ke špičkovým sportovním odvětvím.

Ve všech státech je vlastnictví dostihového koně nebo dokonce celé stáje,prestižní záležitostí jedince,případně firmy.Cílem investic se pak nestávají prostá aktiva,ale majitelé se těší z výsledků svých koní na dostihových drahách, což jim pochopitelně přináší i nezanedbatelnou reklamu jejich podnikatelských záměrů.

    O provozu klusáckých dostihů se můžete blíže seznámit na stránkách "České klusácké asociace" www.czetra.cz  a nebo na dalším klusáckém serveru www.bodyskal.cz .